Skip to main content

Jedno od jela koje ćete pronaći na meniju mnogih restorana je biftek. Iako ga možete naručiti na mnogim lokacijama, da li će biti baš pripremljen onako kako treba zavisi od kvaliteta mesa, umijeća majstora, jačine vatre. Mnogo faktora je uključeno u to šta ćete na kraju dobiti na svom tanjiru.

Poseban ukus ovog mesa se postiže određenom pripremom prije samog pečenja, kao i tačnim postupanjem neposredno prije, tokom i poslije pečenja. Iako se ovo može činiti previše komplikovanim, ako se prate tačna uputstva dobićete savršen komad bifteka.

Istorija bifteka

Prema nekim izvorima, Englezi su ti koji su zaslužni za biftek. Bilo kako bilo, biftek svakako potiče od anglosaksonskih naroda i svako ima neku svoju tradiciju pripreme ovog mesa.

Biftek je zapravo goveđi file, i njegovo ime varira od mjesta do mjesta. Ako, na primjer, u Americi naručite stejk, nećete dobiti biftek, već običan odrezak. U Francuskoj je učestali naziv file minjon, koji ste verovatno čuli. Kuvari koriste i naziv tenderloin, koji se odnosi i na kare i file, a file je zapravo ono što mi zovemo biftek.

Biftek je, dakle, najmekše parče crvenog mesa i jedno je od najcjenjenijih jela jer sadrži vrlo malo masnoća.

walter biftek

Priprema bifteka

Biftek se siječe u manje komade, ali deblje i to se radi zato da se meso ne bi prebrzo ispeklo. Najbolje je dan prije pečenja posuti biftek sa malo soli i odložiti ga u frižider kako bi meso upilo svu so. Postoji pravilo da se meso ne soli pred samo pečenje jer so upija vodu i meso može postati tvrdo.

Pred pečenje, biftek treba izvaditi iz frižidera i pustiti ga da dostigne sobnu temperaturu. Nikako ga hladnog ne spuštati u vreo tiganj!

Još jedno pravilo glasi da se biftek nikad ne priprema na vrelom maslacu. Zašto? Zato što maslac počinje da gori na visokim temperaturama, a to bi pokvarilo pripremu mesa.

Takođe, tokom pečenja nemojte nikako bosti viljuškom meso i okretati ga. Ono bi trebalo što manje da se okreće, i to hvataljkama.

Kako naručiti biftek?

Ovo zavisi isključivo od vašeg ukusa. Standardne opcije pečenja bifteka su sledeće:

  • slabo pečen (eng. rare, fr. staignant)

Priprema se na temperaturama od 50 – 55°C, i on je spolja zapečen, dok je unutra crven;

  • srednje pečen (eng. medium, fr. a point)

Priprema se na temperaturama od 60 – 65°C, i spolja je pečen, a unutra rozikast;

  • dobro pečen (eng. well done, fr. bien cuit)

Priprema se na temperaturi od 70°C i više i meso je potpuno pečeno.

Gdje naručiti dobar biftek?

Gurmanska scena naše zemlje je neosporno raznolika i bogata. A nešto što i stranci vezuju za ove krajeve je meso sa roštilja. Ali, postoji to jedno posebno mjesto gde se uvijek osećate kao kod svoje kuće i gdje možete probati pravi tradicionalni ukus roštilja. Ali ponuda tog mjesta ne bi bila potpuna bez još jednog specijaliteta, a to je – biftek.

Ako ste u potrazi za dobrim zalogajem bifteka, ne morate dalje da tragate. Walter restorani jesu sinonim za ćevape, ali naš jelovnik sadrži još mnogo toga. Jedan od specijaliteta koji možete naručiti je naš biftek od čistog junećeg mesa. U porciji dolazi meso, pečeno po vašoj želji, pomfrit, senf i pola somuna.

Kada se zaželite ovog sočnog mesa koje je jedno od omiljenih među gurmanima, sada znate gdje da dođete!

Dobrodošli u Walter!