Skip to main content

Da li ste već probali novi slatkiš koji je postao dio Walter jelovnika? Ako niste, sada znate šta da poručite nakon vašeg sljedećeg ručka ili večere u nekom od naših Walter restorana – tres leches kolač!

Ova sočna i kremasta poslastica je odličan izbor kada poželite da se zasladite nečim laganim, naročito poslije obilnog obroka. Tres Leches sjajno ide uz kafu ili čaj i može postati vaš novi omiljeni desert.

Kako se pravi tres leches?

Počnimo od samog imena. Tres leches na španskom znači tri mlijeka i jasno signalizira činjenicu da se ovaj kolač pravi od tri vrste mlijeka. U pitanju su kondenzovano mlijeko, mliječna slatka pavlaka i dehidrirano mlijeko. Dehidrirano mlijeko (eng. evaporated milk) je zapravo kondenzovano nezaslađeno mlijeko. Dakle, oba ova mlijeka su kremaste konzistencije.

Kada se vazdušasti kolač ispeče, prelije se kombinacijom ova tri mlijeka. Često se na vrh kolača dodaje i karamel, tačnije dulche de leche, južnoamerički „slatkiš od mlijeka”. Dulche de leche se pravi tako što se dugo kuvaju mlijeko i šećer zajedno.

Porijeklo kolača

Iako se njegovo tačno porijeklo ne zna, ovaj kolač najsličniji kohu je najvjerovatnije nastao negdje na teritoriji Evrope tokom srednjeg vijeka. Evropa je već imala kulturu pravljenja kolača poput tri leća; tiramisu je italijanski kolač za čiju pripremu se koristi mlijeko, ali tu je i engleski trajfl (eng. trifle) koji se preliva šerijem.

tres leches kolač

Vjeruje se da je recept stigao do Meksika i da je tamo, uz određene izmjene, postao veoma popularan. Patriša Kintana, ekspert za meksičku gastronomiju, smatra da su kolači potapani u mlijeko nastali u Sinaloi, državi u zapadnom Meksiku.

Ovaj kolač je danas popularan širom Centralne i Južne Amerike, na Karibima i Kanarskim ostrvima, ali i u Makedoniji, Turskoj, a u posljednje vreme i u našim krajevima.

Gdje probati tres leches

Ako ste za nešto mliječno i karamelasto, tres leches vas čeka u Walter restoranima. Počastite svoja nepca ovom malom slatkom karamel fantazijom!