Skip to main content

Svi znamo za kajmak; taj kremast mliječni proizvod koji je negdje na pola puta između sira i maslaca. Kajmak je kategorija i priča za sebe i nešto na šta smo mnogo ponosni kada je u pitanju balkanska kuhinja.

Kajmak ide uz svaku priliku: mrsnu slavu, nedjeljni ručak, božićnu trpezu, doručak, ručak, večeru… A kako tek slasno ide uz ćevape i meso sa roštilja!

Ali odakle nam dolazi i kako se pravi?

Otkud nam dolazi kajmak

Kao što ste već mogli i da pretpostavite i ovaj delikates je izgleda najvjerovatnije turskog porijekla. Ili su ga makar Turci donijeli u naše krajeve. Inače, nešto što možda i niste znali: u Turskoj se on najčešće jede kao slatkiš! I to s medom ili uz druge turske deserte.

Riječ kajmak je najvjerovatnije nastala od riječi turskog porijekla koja znači topiti. Ovaj delikates je inače prvi put spomenuo u pisanoj formi učenjak Mahmud al-Kašgari.

Danas je zastupljen širom balkanskih zemalja; Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora. Mada se rado jede i na Bliskom istoku, kao i u centralnoj Aziji, a njegove verzije su prisutne čak i u Indiji i Mongoliji.

Izvor: SerbiaIncoming.com

Kajmak je inače naziv novijeg porijekla. Skorup je stari naziv i dan-danas ga koriste starije generacije kada pričaju o ovoj mliječnoj poslastici.

Kako se pravi

Najčešće se pravi od kravljeg mlijeka, mada se u različitim dijelovima svijeta pravi od različitog mlijeka, negde čak i od mlijeka vodenog bivola.

Glavna razlika je između mladog i starog, s tim što je mladi kajmak blaže kiselog ukusa, dok stariji ima oštriji šmek.

Proces pravljenja uključuje pet koraka i svaki zahtijeva posvećenost. Evo i koji su to koraci:

– kuvanje mlijeka (uz konstantno miješanje kako ne bi zagorelo);

– razlivanje mlijeka (u plitke i široke posude kako bi se napravilo više kore);

– kajmačenje;

– skidanje kore;

– zrenje.

Mladi može odmah da se konzumira i najbolje je da se iskoristi u sljedećih nedelju, dvije. Stariji ima duže vrijeme zrenja i dug mu je rok trajanja, čak i do nekoliko mjeseci.

Gdje probati specijalitete na kajmaku

Sigurno se pitate sada, a gdje to da nađete specijalitete koji se odlično slažu a i služe uz kajmak?

Odgovor je, naravno – Walter!

Pored činjenice da uz svoju ukusnu porciju ćevapa možete da ga naručite dodatno kao prilog (ali i uz bilo koje jelo sa našeg jelovnika), imamo nekoliko specijaliteta gdje je kajmak nezaobilazan sastojak.

Pljeskavica na kajmaku je sočni delikates kome kajmak daje jednu novu dimenziju ukusa. Pored ove oprobane klasike, tu su i pileće, kao i teleće krpice na kajmaku. A za prave gurmane, tu su naši novi pikantni uštipci na kajmaku! Ovaj prilog daje kontrast ljutini uštipaka i sjajno se slaže uz ovo jelo.

Posjetite nas i odaberite savršen ručak ili večeru!

Vaš Walter