Skip to main content

Istorijat ćevapa

Kebab, kabab, kebap, kebob, kabob, kibob… Iako ovo zvuči kao diječija brojalica, to su zapravo sve varijacije jedne te iste persijske riječi koja jednostavno znači – meso. Da, riječ ćevap potiče iz Persije, i danas se odomaćila u ovom dobro poznatom obliku na našim prostorima.

Ćevapi su bili prisutni čak i u Staroj Grčkoj. Dokaz za to nalazimo u stvaralaštvu iz tog perioda; Homer je i sam pisao o „jelu u obliku obeliska” u svojim epovima Ilijadi i Odiseji. Ćevapi su stigli na Balkan dolaskom Turaka, ali se to jelo toliko ustalilo, da je postalo dio kulturnog identiteta.

Ljubitelji ćevapa Elizabeta II i Marija Kiri

Svaki kraj ima svoj recept za ćevape, i oni varijaju i po obliku, kao i po ukusu. Čak se i prilozi razlikuju; iako ćete na većini mjesta dobiti crveni luk i kajmak kao prilog, u Sarajevu nećete vidjeti ljutu tucanu papriku, dok u Beogradu sigurno hoćete. Ćevapi se razlikuju i po sastavu, negde ih prave samo od junetine, a negde od kombinacije različitog mesa.

Ćevapi su se našli na mnogim trpezama, a jedan od zanimljivijih istorijskih podataka jeste da je Tito poslužio ćevape čak i Elizabeti II. A kako je Nušić zapisao, izvjesni gospodin Đorđević, koji je radio kao kuvar za porodicu Kiri, lično je naučio Mariju Kiri da priprema ćevape.

Balkanske đakonije na zapadnim trpezama

I dok su se ćevapi prenosili s koljena na koljeno, sa određenim izmjenama u receptima, i dalje su nekako zadržali svoju osobnost i postali karakteristična đakonija sa Balkana. Svi ih vole, a stranci obavezno žele da ih probaju kad ih putevi navedu u ove krajeve. I dok su nama ćevapi nešto uobičajeno, ima i onih koji su pripremu ćevapa podigli na viši nivo.

Onder Sahan, kuvar u jednom britanskom restoranu, priprema Royal kebab. Iako na oko ne izgleda drugačije od pravih sarajevskih, ovaj ćevap košta čitavih 1200 eura. Zašto toliko? Zato jer se pravi od Wagyu japanske govedine, uz kombinaciju francuskog sira i jerusalimske artičoke.

Pravi sarajevski ćevap

Iako ne sumnjamo u Royal kebab, svi znamo da je original uvijek najbolji. Zato je naša želja od početka bila da donesemo i sačuvamo ukus pravog sarajevskog ćevapa. Proširili smo našu priču i sada Walter ćevape možete probati u mnogo restorana u regionu. Od 100% junetine, uz somun, kajmak i luk, naši Walter ćevapi su nešto što jednostavno morate probati! Naručite odmah i okusite djelić istorije!