Skip to main content

Domaći slatkiši, sigurno ih se sjećate. Sjećate se i svojih baka koje su vezivale šarene kecelje i polazile put kuhinje da vam pripreme nešto slatko. A sjećate se i divnih mirisa koji su dopirali iz te iste kuhinje, što je bio siguran znak da je slatkiš gotov i da čeka na vas! Ali ti mirisi iz djetinjstva ne moraju ostati samo još jedna lijepa uspomena koja budi nostalgiju na prohujala vremena.

Pročitajte u nastavku kako se prave ovi domaći slatkiši, kao i neke zanimljivosti o njima, a na kraju teksta saznajte i gdje to danas možete da ih probate!

Baklava

Jedna od omiljenih poslastica sa ovih prostora je baklava. Došla je na Balkan posredstvom turske najezde, a njen današnji oblik je najverovatnije nastao u Topkapi palati u Istanbulu.

Za pravljenje baklave je potrebno posebno umijeće i tehnika. Pravi se od tankih kora (može kupovnih, ali domaće su najbolje) i nadjeva koji sadrži mljevene orahe, lješnike ili drugo koštunjavo voće.

Nakon pečenja, baklava se poliva sirupom od šerbeta, koji se pravi od vode i šećera, a može da se doda i med. Baklava se služi hladna i može se dodati još sirupa pred serviranje.

Tufahija

Tufahije su nam, takođe, donijeli Turci, koji su preuzeli ovaj slatkiš od Persijanaca. Tufahije se prave od jabuka, koje se oljuštene i bez košpica kuvaju u zašećerenoj vodi. Fil se pravi od maslaca, slatke pavlake, šećera i mljevenih oraha kojim se pune skuvane jabuke. Tufahije se služe hladne i sa šlagom na vrhu.

Urmašice

Urmašice se pripremaju od bijelog brašna, jaja i putera. Prije pečenja se pritiskaju na rende kako bi se napravile njihove karakteristične šare. Nakon što su se ispekle, urmašice treba preliti sirupom od vode, šećera i limunovog soka. Nakon što se ohlade i dobro natope sirupom, možete ih poslužiti!

Domaći sutlijaš

Da li ste znali da skoro svaka zemlja na svijetu ima neku svoju verziju sutlijaša? I svuda je osnova ista, tačnije pravi se od prokuvane riže koji se onda kuva u mlijeku i šećeru. Kada se ohladi, sutlijaš se još pospe cimetom za potpun užitak.

Tulumbe

Tulumbe su slatkiši od prženog tijesta koje se kao i urmašice i baklave poliva slatkim sirupom. I ova poslastica je porijeklom iz Otomanske imperije. Cilj je da spolja budu hrskave, dok su unutra mekane. Njihov karakterističan izgled se dobija zahvaljujući modli ili špricu za tulumbe.

Walter slatkiši

A da li ste znali da sve nabrojane poslastice možete probati u Walter restoranima? Zašto se ne biste zasladili nekim od ovih tradicionalnih deserta nakon pravog gurmanskog ručka? Još uz domaću kafu, uživanje je zagarantovano!

Pored baklava, tulumba, tufahija, urmašica i sutlijaša, na Walter jelovniku možete pronaći i domaće palačinke sa eurokremom i džemom od šljiva.

Dobro nam došli!